Intake en behandeling
De behandeling start met een intakegesprek en een pols- , tong- en buikdiagnose. In de buik, pols en tong liggen namelijk zones die corresponderen met de meridianen. Door deze zones te voelen en te bekijken wordt er bepaald welke meridianen de meeste aandacht nodig hebben. Aan de hand hiervan zal een behandelplan worden opgesteld.
De behandeling vindt plaats op een behandeltafel en met de duim, vingers of handpalm wordt druk gegeven op specifieke punten op de meridianen. De druk kan variëren van een lichte aanraking tot een stevige druk. Daarnaast is het bewegen van gewrichten, het strekken van lichaamsdelen en spieren een manier om blokkades op te heffen en energie weer te laten stromen.
Tijdens de behandeling ontspannen uw spieren en zenuwen, uw ademhaling wordt dieper, u komt tot rust en uw energie neemt toe waardoor u zich meer bewust wordt van uw lichaam.
Vaak levert de eerste behandeling al resultaat op. Klachten die langer duren hebben meer behandelingen nodig, maar na 3 tot 5 behandelingen moet men wel verschil voelen.
Na de behandeling ervaren de meeste mensen verlichting van pijn, men is ontspannen en helderder van geest. Veel mensen kunnen een aantal nachten beter slapen. Een klein percentage voelt zich moe of heeft hoofdpijn gedurende een paar uur. Er kan ook een tijdelijke spierpijn of stijfheid optreden. Dit is een normale reactie van het lichaam op de behandeling en zal binnen 1 tot 3 dagen verdwijnen.
Shiatsu wordt over de kleding heen gegeven. Het is dan ook aan te bevelen om loszittende kleding en warme sokken te dragen of mee te nemen.
Aanvullende technieken
Naast de shiatsu behandeling gebruik ik regelmatig aanvullende technieken om de behandeling te versterken.
Japanse acupunctuur
Japanse acupunctuur werkt heel effectief in combinatie met een shiatsubehandeling op het gebied van pijnbestrijding. Maar vooral ook op klachten die al lang aanwezig zijn zoals migraine, astma, duizeligheid, chronische vermoeidheid, hoge bloeddruk, stress, hormonale klachten zoals bijvoorbeeld een traag werkende schildklier of hypofyse problemen.
Als belangrijkste diagnose wordt, naast het intakegesprek en polsdiagnose, gebruik gemaakt van de hara- ofwel buikdiagnose. In de buik worden reflexzones gecheckt op gevoeligheid.
Vervolgens worden volgens een protocol ultradunne naalden geplaatst. Tijdens de behandeling wordt geregeld feedback van de cliënt gevraagd. Belangrijk is dat tijdens de behandeling de gevoelige reflexzones in de buik zullen verminderen of verdwijnen. Dit maakt het lichaam vrij van blokkades zodat de shiatsubehandeling sneller effect heeft.
Zo ontstaat er een mooie combinatie die een diepe ontspanning brengt en het zelfhelend vermogen van het lichaam stimuleert en in balans brengt.
Ooracupunctuur
Ooracupunctuur of auriculotherapie is omstreeks 1950 ontwikkeld door de franse arts-wetenschapper Paul Nogier.
Hij ontdekte dat het menselijk lichaam als het ware geprojecteerd (reflex gebied) is op het oor.
Dat houdt in dat bepaalde punten in het oor corresponderen met de verschillende organen, weefsels, bloedvaten en zenuwen van je lichaam. Door deze te stimuleren kunnen de klachten opgeheven worden.
De indicaties voor auriculotherapie zijn talrijk waardoor veel aandoeningen kunnen worden behandeld met ooracupunctuur.
Wat erg fijn is is dat oorapunctuur/acupressuur je goed kan ondersteunen bij het afvallen en/of stoppen met roken. Hier zijn al mooie resultaten mee behaald.
Iedereen kan baat hebben bij auriculotherapie: volwassenen, jongeren en ook baby’s. Na een lange periode van pijn en ongemak is een
behandeling voor veel patiënten vaak een ware verademing.
Moxa
Moxa is een eeuwenoud onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het kruid van moxa (bijvoetskruid) heeft de eigenschap dat het warmte diep in het lichaam laat doordringen en de energiestroom wordt geactiveerd.
De warmte van moxa is vooral heel prettig bij koude klachten en is effectief bij gewrichtsklachten, spierpijn, (sport)blessures en vermoeidheid.
Ook kan met behulp van moxa bij stuitligging een foetus gedraaid worden.
Cupping
Cupping is een techniek uit de Oosterse geneeskunde die wordt toegepast bij bepaalde klachten. Bij cupping worden er glazen of silicone cups op het lichaam geplaatst en wordt er een vacuüm/zuigkracht gecreëerd.
De doorbloeding in de huid wordt hierdoor sterk gestimuleerd. Daardoor kan de energie weer ongehinderd stromen en hervindt het lichaam zijn evenwicht. Cupping kan toegepast worden bij o.a. spierpijn, rugpijn, beginnende griep, verkoudheid, schouderklachten, hoofdpijn en een tenniselleboog.
Chi nei tsang
Chi Nei Tsang is een zeer oude massagevorm uit Taoïstisch China van de organen in het buikgebied. De massage kan gunstige resultaten hebben bij emotionele problemen en heeft een positieve invloed op de gezondheid. De spijsvertering en ontlasting verbeteren, het geeft energie en een groot gevoel van welzijn.