Shiatsu

De kracht van het aanraken

Intake en behandeling

De behandeling start met een intakegesprek en een pols- , tong- en buikdiagnose. In de buik, pols en tong liggen namelijk zones die corresponderen met de meridianen. Door deze zones te voelen en te bekijken wordt er bepaald welke meridianen de meeste aandacht nodig hebben. Aan de hand hiervan zal een behandelplan worden opgesteld. 

De behandeling vindt plaats op een behandeltafel en duurt ongeveer een uur. Met de duim, vingers of handpalm wordt druk gegeven op specifieke punten op de meridianen. De druk kan variëren van een lichte aanraking tot een stevige druk. Daarnaast is het bewegen van gewrichten, het strekken van lichaamsdelen en spieren een manier om blokkades op te heffen en energie weer te laten stromen. 

Tijdens de behandeling ontspannen uw spieren en zenuwen, uw ademhaling wordt dieper, u komt tot rust en uw energie neemt toe waardoor u zich meer bewust wordt van uw lichaam.

Vaak levert de eerste behandeling al resultaat op. Klachten die langer duren hebben meer behandelingen nodig, maar na 3 tot 5 behandelingen moet men wel verschil voelen.

Na de behandeling ervaren de meeste mensen verlichting van pijn, men is ontspannen en helderder van geest. Veel mensen kunnen een aantal nachten beter slapen. Een klein percentage voelt zich moe of heeft hoofdpijn gedurende een paar uur. Er kan ook een tijdelijke spierpijn of stijfheid optreden. Dit is een normale reactie van het lichaam op de behandeling en zal binnen 1 tot 3 dagen verdwijnen. 

Shiatsu wordt over de kleding heen gegeven. Het is dan ook aan te bevelen om loszittende kleding en warme sokken te dragen of mee te nemen.

Aanvullende technieken

Naast de shiatsu behandeling gebruik ik regelmatig aanvullende technieken om de behandeling te versterken zoals Japanse acupunctuur, moxa, cupping, ooracupunctuur, Chi Nei Tsang en Japanse gezichtsmassage.

Japanse acupunctuur

Japanse acupunctuur werkt heel effectief in combinatie met een shiatsubehandeling op het gebied van pijnbestrijding. Maar vooral ook op klachten die al lang aanwezig zijn zoals migraine, astma, duizeligheid, chronische vermoeidheid, hoge bloeddruk, stress, hormonale klachten zoals bijvoorbeeld een traag werkende schildklier of hypofyse problemen.

Als belangrijkste diagnose wordt, naast het intakegesprek en polsdiagnose, gebruik gemaakt van de hara- ofwel buikdiagnose. In de buik worden reflexzones gecheckt op gevoeligheid.

Vervolgens worden volgens een protocol ultradunne naalden geplaatst. Tijdens de behandeling wordt geregeld feedback van de cliënt gevraagd. Belangrijk is dat tijdens de behandeling de gevoelige reflexzones in de buik zullen verminderen of verdwijnen. Dit maakt het lichaam vrij van blokkades zodat de shiatsubehandeling sneller effect heeft. 

Zo ontstaat er een mooie combinatie die een diepe ontspanning brengt en het zelfhelend vermogen van het lichaam stimuleert en in balans brengt.

Moxa

Moxa is een eeuwenoud onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het kruid van moxa (bijvoetskruid) heeft de eigenschap dat het warmte diep in het lichaam laat doordringen en de energiestroom wordt geactiveerd.  

De warmte van moxa is vooral heel prettig bij koude klachten en is effectief bij gewrichtsklachten, spierpijn, (sport)blessures en vermoeidheid.

Ook kan met behulp van moxa bij stuitligging een foetus gedraaid worden.

Cupping

Cupping is een techniek uit de Oosterse geneeskunde die wordt toegepast bij bepaalde klachten. Bij cupping worden er glazen of silicone cups op het lichaam geplaatst en wordt er een vacuüm/zuigkracht gecreëerd.

De doorbloeding in de huid wordt hierdoor sterk gestimuleerd. Daardoor kan de energie weer ongehinderd stromen en hervindt het lichaam zijn evenwicht. Cupping kan toegepast worden bij o.a. spierpijn, rugpijn, beginnende griep,  verkoudheid, schouderklachten, hoofdpijn en een tenniselleboog.

Ooracupunctuur

Grondlegger is de Franse arts Paul Nogier, beoefenaar van de Westerse geneeskunde, manuele therapie en Chinese acupunctuur.  Hij ontdekte in de jaren ’50 van de vorige eeuw dat het gehele menselijk lichaam als een omgekeerde foetus kan worden geprojecteerd in de oorschelp. En dat elk lichaamsdeel, elk orgaan en elke functie een overeenkomstige reflexzone heeft in de oorschelp. Door kleine naaldjes of magneetbolletjes in deze reflexzones aan te brengen, wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam op de corresponderende plek geactiveerd.

Ooracupunctuur kan o.a. helpen bij: gewrichtspijnen, hormonale-, chronische- en acute klachten, slaapproblemen en allergieën. Een aantal bijzondere toepassingen zijn: ondersteuning bij afvallen, stoppen met roken en hooikoorts.

Deze behandelvorm kan als op zichzelf staande therapie worden ingezet of in combinatie met een shiatsubehandeling hetgeen de behandeling versterkt.

Chi nei tsang I

Chi Nei Tsang is een zeer oude massagevorm uit Taoïstisch China van de organen in het buikgebied. De massage kan gunstige resultaten hebben bij emotionele problemen en heeft een positieve invloed  op de gezondheid. De spijsvertering en ontlasting verbeteren, het geeft energie en een groot gevoel van welzijn.

Japanse gezichtsmassage

Japanse gezichtsmassage is een combinatie van Oosterse geneeskunde en massagetechniek. Het geeft ontspanning in hoofd, gezicht en nek, bestrijdt vermoeidheid en vermindert stress. Ook versterkt het de spieren, zodat de energie weer beter doorstroomt waardoor de huid sneller zal herstellen en huidverslapping vertraagd wordt.